Zo houdt een horeca koeling jouw biertje perfect koud

Een pilsje, gerstenat of een goudgele rakker: hoe je ‘m ook noemt, we kunnen er met z’n allen geen genoeg van krijgen. Sterker nog, iedere Nederlander drinkt gemiddeld ruim 70 liter bier per jaar. Daarmee is het zogeheten ‘Spa Goud’ al jarenlang de populairste alcoholische drank in ons land. Het liefst drinken we ons pils in de horeca, waar een horeca koeling ervoor zorgt dat er ten alle tijden een flesje voor je koud staat. Proost!

De levensduur van bier verlengen met een horeca koeling

Bier is een natuurproduct, maar zal niet bederven. Daarentegen is het alles behalve smaakvol om bier te drinken waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden. De kwaliteit van je geliefde pilsje neemt namelijk snel af als ‘ie over datum is. Dat proces gaat sneller als je je flesje of blikje niet op de juiste manier bewaard. Horeca koeling is er in allerlei soorten en maten, en horeca koeling voor alcoholische dranken is speciaal gemaakt om jouw biertje onder de perfecte omstandigheden te bewaren. Daarvoor zijn de drie belangrijkste pijlers: temperatuur, licht en vocht.

Een horeca koeling houdt je biertje op de juiste temperatuur

Wist je dat je eigenlijk je bier het beste niet in de koelkast kan bewaren? Bier doet het namelijk eigenlijk het beste bij een temperatuur tussen de 10 en 15°C. Het belangrijkste hierin is dat het hier gaat om een constante, stabiele temperatuur. Grote veranderingen moet je proberen te vermijden. Wanneer jij je biertje in de koelkast bewaard en vervolgens de deur meerdere keren per dag opent zal dat ervoor zorgen dat de temperatuur in je koelkast schommelt. Niet ideaal, dus, want bij een warmere temperatuur zal de kwaliteit van je biertje achteruit hollen.

Speciale horeca koeling is hier juist op voorbereid. Deze koeling zorgt voor een constante temperatuur, ook wanneer je de koeling meermaals opent. Daarnaast kun je in professionele drankenkoeling vaak meerdere temperatuurzones instellen. Dus ook wanneer je een biertje hebt dat wat langer op een lagere temperatuur moet rijpen, zoals quadrupels, bockbieren en stouts, kun je deze in dezelfde koeling bewaren. Voor de horeca wel zo handig om alles op één plaats te bewaren!

Horeca koeling bestrijdt ook de grootste vijand van bier

De grootste natuurlijke vijand van bier is, geloof het of niet: licht! In licht zit UV-straling, wat niet alleen schadelijk is voor bijvoorbeeld onze huid, maar ook voor ons gekoesterde biertje. Daarom kun je een ingeschonken biertje het best zo snel mogelijk opdrinken. En het is ook de reden dat bier in een bruin, groen of ander donkerkleurig flesje wordt bewaard. Die donkere tinten houden namelijk een groot deel van de UV-stralen tegen en zorgen ervoor dat je biertje niet binnen enkele minuten vies ruikt en smaakt.

In de horeca vind je dan ook doorgaans geen flesjes bier die achter de bar staan. Je pils wordt zorgvuldig bewaard in de fijne donkere omgeving van horeca koeling.

Horeca koeling bezorgt jou een heerlijk pilsje

Last but not least: horeca koeling zorgt ook voor de optimale luchtvochtigheid. Bij een te hoge luchtvochtigheid kunnen er schimmels ontstaan aan de dop of kurk van het bier en kan het flesje gaan lekken. Vervolgens krijg je dan hetzelfde als bij UV-straling: oxidatie, met een biertje met een muffe geur en een onaangename smaak als resultaat. De volgende keer dat je gerstenat besteld op het terras, weet dan: horeca koeling heeft ervoor gezorgd dat je kan genieten van dit gouden water!

Gerelateerde berichten