Say Cheeeese!

Kaas en wijn zijn twee van de meest geliefde voedingsmiddelen in de wereld. Ze hebben allebei een lange en rijke geschiedenis, en ze brengen mensen samen om te vieren. Wat is er beter dan te toosten op vriendschap en goed gezelschap met een mooi glas wijn en wat heerlijke kaas?

Hier zijn 5 van de beste kazen om met een glas gezellige wijn op te toosten:

1) Brie

Brie is een zachte, romige kaas die perfect is voor een licht toastje. Hij heeft een delicate smaak die goed samengaat met veel verschillende wijnen. De oorsprong van de Brie kaas gaat terug tot de 8e eeuw, toen hij voor het eerst genoemd werd in een document dat de Capitulare de Villis heet. De kaas werd oorspronkelijk gemaakt in de stad Brive-la-Gaillarde, die in het zuidwesten van Frankrijk ligt. Brie wordt gemaakt van koemelk en wordt vaak gegeten als onderdeel van een Frans feestmaal. Hij kan geserveerd worden met allerlei spijzen, zoals fruit, jam, of honing.

2) Gouda

Goudse kaas is een Nederlandse kaas die genoemd is naar de stad Gouda in Nederland. Het is een van de populairste kazen in de wereld, en hij heeft een nootachtige smaak die goed samengaat met rode wijnen. Goudse kaas wordt gemaakt van koemelk, en hij kan tot twee jaar rijpen. De kaas heeft een gladde textuur en een lichtzoete smaak. Hij wordt vaak gegeten als onderdeel van een Nederlands banket, en hij kan geserveerd worden met allerlei spijzen, zoals fruit, jam, of honing.

3) Cheddar

Cheddar kaas is een Britse kaas die genoemd is naar het stadje Cheddar in Somerset, Engeland. Het is een van de populairste kazen ter wereld, en hij heeft een scherpe, zoute smaak die goed samengaat met zowel rode als witte wijn. De oorsprong van cheddar kaas gaat terug tot de 12e eeuw, toen hij voor het eerst vermeld werd in een document dat de Pipe Roll genoemd werd. De kaas werd oorspronkelijk gemaakt door monniken in het cisterciënzer klooster van Cleeve Abbey. Cheddar kaas wordt gemaakt van koemelk, en hij kan tot twee jaar rijpen. De kaas heeft een gladde textuur en een lichtzoete smaak.

4) Roquefort

Roquefort kaas is een Franse blauwe kaas die genoemd is naar de stad Roquefort-sur-Soulzon in het departement Aveyron in Zuid-Frankrijk. De kaas wordt gemaakt van schapenmelk, en heeft een sterke, zilte smaak die goed samengaat met droge rode wijnen. De oorsprong van Roquefort kaas gaat terug tot de 10e eeuw. De kaas werd oorspronkelijk gemaakt door monniken in de Benedictijner abdij van Saint-Romain-de-Loubressac. Roquefort kaas is een van de populairste kazen in Frankrijk, en hij wordt vaak gegeten als onderdeel van een Frans banket.

5) Asiago

Asiago kaas is een Italiaanse kaas genoemd naar de stad Asiago in de regio Veneto in Noordoost-Italië. De kaas wordt gemaakt van koemelk, en heeft een sterke, zoute smaak die goed samengaat met zowel rode als witte wijn. De oorsprong van Asiago kaas gaat ook weer terug tot de 10e eeuw. De kaas werd oorspronkelijk gemaakt door monniken in de benedictijner abdij van San Pietro di Cadore. Asiago kaas is één van de populairste kazen in Italië.

Kazen zijn een eeuwenoude traditie die teruggaat tot de oudheid. De vijf kazen die we in deze post hebben genoemd hebben elk hun eigen rijke geschiedenis en smaak, zodat je er een kunt kiezen die het beste bij je wijn- of kaasvoorkeur past.

Proost!

Gerelateerde berichten