Alles wat je moet weten over springvormen

Springvormen zijn bakvormen die in de keukenkast moeten liggen van elke hobbybakker. Met deze bakvormen zijn namelijk allerlei verschillende soorten taarten en gebak te maken. Van no bake taarten tot aan appeltaarten en alles daartussenin. In dit artikel gaan we dieper in op alles wat je moet weten over springvormen.

Wat zijn springvormen?

Springvormen zijn bakvormen met een losse bodem en een verstelbare rand die vastklikt. Hierdoor kun is de rand gemakkelijk te verwijderen zonder het gebak te beschadigen. Deze vormen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, variërend van kleinere vormen voor individuele porties tot aan grotere vormen voor taarten die een grote groep mensen kunnen voeden.

Welke verschillende soorten springvormen zijn er?

Ronde springvormen: deze zijn het meest gebruikelijk en worden vaak gebruikt voor het bakken van taarten en cheesecakes. Ze zijn verkrijgbaar in diverse diameters, waardoor je kunt kiezen welke maat het beste past bij het eindresultaat dat je voor ogen hebt. Voor een iets hogere taart kun je een kleinere springvorm gebruiken en de hoeveelheden taartbodem en vulling aanhouden die in het recept staan aangegeven voor een grotere springvorm.

Vierkante springvormen: vierkante springvormen komen minder vaak voor dan de ronde variant, maar toch zijn ze wel gewoon verkrijgbaar op bijvoorbeeld Baktotaal.nl. Vierkante springvormen zijn handig voor het maken van vierkante taarten of andere gebakken lekkernijen die je een strakke, moderne uitstraling wilt geven.

Rechthoekige springvormen: deze vormen zijn ideaal voor het bakken van taarten en gebakken desserts die in plakjes worden geserveerd, zoals brownies, blondies, energierepen en cake bars.

Hartvormige springvormen: deze springvormen zijn perfect voor het maken van taarten en gebak voor speciale gelegenheden zoals Valentijnsdag of Moederdag

Wat kun je met springvormen doen?

Uiteraard kun je kwarktaarten maken in springvormen, maar toch zijn er nog veel meer lekkernijen met deze vormen te maken.

Springvormen zijn ook voor de volgende lekkernijen te gebruiken:

  • Hartige taarten en quiches

  • Desserttaarten

  • Luchtige cakes

  • Cheesecakes

Hoe kun je een springvorm het beste gebruiken?

Om ervoor te zorgen dat gebak perfect uit de vorm komt, is het belangrijk om een aantal handelingen uit te voeren alvorens je de vorm gaat gebruiken. Hieronder staan enkele tips voor het gebruiken van een springvorm.

Vet de vorm in: om te voorkomen dat gebak aan de vorm blijft plakken, is het belangrijk om de binnenkant van de springvorm in te vetten met boter of bakspray. Je kunt ook bakpapier op de bodem van de vorm plaatsen voor extra zekerheid.

Bekleed de bodem: voor extra bescherming tegen plakken, vooral bij vochtige baksels zoals cheesecakes, kun je de bodem van de springvorm bekleden met bakpapier voordat je het beslag toevoegt.

Controleer de sluiting: voordat je begint met bakken, dien je te controleren of de sluiting van de springvorm goed vastzit. Daarmee voorkom je dat er beslag lekt tijdens het bakproces.

Laat het gebak afkoelen: laat het gebak altijd volledig afkoelen, voordat je de rand van de springvorm verwijdert. Daarmee voorkom je dat het gebak uit elkaar valt.

Reinig de springvorm zorgvuldig: na gebruik is het belangrijk om de springvorm grondig te reinigen met warm water en afwasmiddel. Je zorgt dan ervoor dat er geen restjes achterblijven die de volgende keer kunnen vastkleven.

Door deze tips te volgen, kun je optimaal gebruikmaken van je springvorm(en) en keer op keer genieten van goed gelukte lekkernijen.

Gerelateerde berichten